Meny Stäng
Vatenskada hyresrätt

Vattenskada i hyresrätt kan vara en utmanande situation. Vad ska man göra när man råkar ut för en vattenskada i sin hyresrätt? Vilket ansvar ligger på hyresvärden, och vad kan din hemförsäkring hjälpa till med? I denna artikel guidar vi dig steg för steg genom processen.

Hyresvärdens och hyresgästens ansvar

Grundregeln är att din hyresvärd tar hand om vattenskador, men du som hyresgäst har också ett ansvar. Din hyresvärd har ansvar för lägenhetens skick medan du bor där. Som hyresgäst måste du direkt meddela hyresvärden när du upptäcker en vattenläcka, men det är hyresvärden som ansvarar för att åtgärda vattenskadan.

Om det visar sig att du har varit vårdslös, och till exempel inte har följt hyresvärdens ordningsregler, så kan en del av ansvaret för vattenskadan läggas på dig. Det är fortfarande hyresvärden som ska återställa vattenskadan, men hen kan ställa skadeståndskrav på dig som hyresgäst. I detta fall finns det ett så kallat ansvarsskydd i hemförsäkringen som kan hjälpa dig.

Vad du ska göra om du råkar ut för vattenskada

1. Stoppa läckan och förhindra att det blir värre

Stäng av vattnet! Se om du hittar ett vred på rören under kranen, som stänger av vattnet som orsakat läckaget. Flytta undan prylar och sånt som riskeras att skadas av vattenläckan och försök torka upp det som läckt ut. Det viktigaste är att du gör vad du kan för att det inte ska bli värre.

2. Kontakta din hyresvärd

Hör av dig till din hyresvärd och berätta om vattenskadan. Hyresvärden kontaktar sitt försäkringsbolag och gör det som krävs för att förhindra att skadan förvärras.

3. Besiktning och skadeanmälan

Hyresvärden, eller dess försäkringsbolag, kommer skicka ut någon som besiktigar skadan och lämnar ett besiktningsprotokoll. Det protokollet ska du sedan skicka in till ditt försäkringsbolag. Protokollet används för att se hur mycket som har tagit skada och exakt vad din hyresrättsförsäkring kan hjälpa till med.

4. Ersättningsboende, flytt och förvaring

Om skadan täcks av din försäkring kan de hjälpa till med ersättningsboende om det skulle behövas, och ersätta merkostnader som uppstått på grund av skadan. Merkostnader är nödvändiga utgifter som du inte hade haft om det inte vore för skadan, till exempel om du behöver förvara något på lager tillfälligt.

5. Få ersättning för dina skadade prylar

Ditt försäkringsbolag går nu vidare och beräknar din ersättning för sakerna som skadats. Det kan till exempel vara kläder, möbler, elektronik och andra prylar som du anger i din skadeanmälan. När försäkringsbolaget värderar sakerna som drabbats utgår de främst från dagens marknadsvärde – vad någon är villig att betala för dem idag på exempelvis Blocket. De tar också hänsyn till hur gamla sakerna är, och ibland även deras skick.

Rätten till billigare månadshyra

Om din bostad blir obeboelig så har du rätt till hyresreducering, alltså att hyresvärden sänker din månadshyra tillfälligt. Det är till och med lagstadgat enligt hyreslagen. Även om du har 100% hyresreducering och inte betalar någon hyra alls, så kan kostnaden för ett tillfälligt boende överstiga vad du vanligtvis betalar. I dessa fall kan hemförsäkringen ersätta de merkostnader som tillkommer för att tillfälligt bo någon annanstans än hemma.

Att hantera en vattenskada i hyresrätt kan vara en komplicerad process, men med rätt information och stöd kan du navigera genom den och minimera både skada och stress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *